tort tęczowy

0 (0 ocen)

Tort wydaje się pracochłonny i trudny ponieważ trzeba piec 6 blatów ale gwarantuję że biszkopty pieką się po parę minut a żeby ułatwić sobie zadanie można użyć foremek jednorazowych.

Składniki:

  • biszkopt:

    8 jajek
    267 g cukru
    207 g mąki pszennej
    77 g mąki ziemniaczanej
    barwniki spożywcze (fiolet, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony)

    masa:

    1,8 l śmietany kremówki (36 %)
    250 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru do smaku
    1 ekstrakt waniliowy
    skórka otarta z 1 cytryny

    nasączenie biszkoptów:

    100 ml wody
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort tęczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier, dalej ubijając. Następnie pojedynczo dodaję żółtka, stale ubijając. Na koniec dodaję wymieszane i przesiane mąki i jeszcze chwilę wszystko miksuję na najmniejszych obrotach miksera, aby wszystko się dobrze połączyło
  • kolorowe blaty 2. Ciasto ważę i dzielę na równych 6 części. Każdą z części farbuję barwnikami spożywczymi (muszą to być barwniki przeznaczone do żywności, a nie do jajek, bo te drugie są słone – dodaję ich odrobinę) . Następnie każdą z części przekładam pojedynczo do tortownicy i piekę w nagrzanym piekarniku do 170 ºC przez 15 – 20 min., czyli do tzw. suchego patyczka. Wyciągam upieczony biszkopt, rzucam o podłogę z wysokości ok. 50 cm i odkładam do wystygnięcia
  • 3. W międzyczasie, gdy biszkopty się pieką, przygotowuję masę. Śmietanę kremówkę ubijam, pod koniec ubijania dodaję cukier puder, ekstrakt waniliowy i otartą skórkę z cytryny. Na koniec dodaję serek mascarpone i jeszcze chwilę miksuję na wolniejszych obrotach, aby wszystkie składniki się połączyły
  • Pyszny 4. gdy wszystkie biszkopty już są chłodne układam je jeden na drugim, polewając wodą połączoną z sokiem z cytryny i przekładając każdy biszkopt masą. Kolejność biszkoptów jest następująca: fioletowy na dole, następnie niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony

Porady

Używamy barwników w żelu, barwniki w płynie się nie nadają. Do każdej części ciasta dodałam około 1 - 1,5 ml barwnika (bardzo mało). Użyłam barwników firmy Wilton

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować