Sernik jest pyszny,wilgotny z cudownym musem czekoladowym
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na sernik:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego (lub wiaderkowego na serniki)
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub smakowego budyniu śmietankowego lub waniliowego
530g mleka skondensowanego słodzonego (1 duża puszka)
3 białka
sok z 1 cytryny
3-4 łyżki ekstraktu waniliowego lub rumu
Sernik biały z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia wywijając papier poza obręcz.
Wszystkie składniki na sernik bardzo dokładnie zmiksować i wylać do tortownicy. Wstawić ją do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 min. Po tym czasie wyjąć sernik i delikatnie rozprowadzić na wierzchu wymieszaną kwaśną śmietanę z cukrem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec w tej samej temperaturze kolejne 10-15 minut. Wyjąć i ostudzić.
Do metalowej miseczki wsypać część (50g) cukru oraz 6 żółtek i śmietankę. Miseczke umieśćić nad garnkiem z gotującą sie wodą i cały czas mieszając podgrzewać do momentu aż krem zgęstnieje na tyle by przyklejać sie do miski. W połowie gotowania dodać przesiane (!) kakao. Zdjąć masę z ognia i od razu dodać pokrojone w kawałki masło i drobno posiekaną czekoladę. Mieszać aż składniki się roztopią i połączą tworząc gładki kremowy mus.
Oddzielnie ubić białka ze szczypta soli. Do ubitych powoli dosypujemy resztę cukru i dalej miksujemy jeszcze 2-3 minuty. Piana ma być bardzo gęsta i lśniąca. Białka powoli i stopniowo dodawać do musu, który delikatnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na wcześniej upieczony sernik i odstawić do stężenia i schłodzenia najlepiej na całą noc. Po tym czasie dookoła obręczy dokładnie okroić nożem i ją zdjąć. Sernik ponownie odstawić do dalszego chłodzenia aby mógł "pooddychać". Przed podanie posypać wierzch wiórkami z gorzkiej czekolady
Smacznego :)
Porady
Może się zdarzyć tak że po dodaniu masła i czekolady masa zacznie się rozwarstwiać....Bez paniki wystarczy dodać odrobinę śmietanki i zmiksować na wolnych obrotach i wszystko wróci do normy
Komentarze