Bułeczki świnki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Śmieszne bułeczki. Świeże nawet na drugi dzień. Można jeść je same lub nadziewać na słono lub słodko.POLECAM!!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 400 gramów
    - drożdże swieże: 14 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - mleko (ciepłe): 100 mililitrów
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - jogurt (naturalny): 200 mililitrów
    WIERZCH BUłECZEK:
    - zoltko: 1 sztuka
    - białko: 1 sztuka
    - pieprz (ziarnisty): 24 ząbków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki świnki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • buleczki 1. Drożdże wymieszać z mlekiem i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę składników ciasta .Dobrze wyrobić i odstawić na około 25 min do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto wyłożyć na stolnicę. Rozwałkować na 3-4 mm. Wykrawać szklanką kółka. Mniejszą foremką wyciąć ryjki . W nich zrobić dwie małe dziureczki ( można zamiast dziurek włożyć ziarenka pieprzu.) Z kawałków ciasta wyciąć małe trójkąty jako uszy. Poszczególne elementy sklejać rozbełtanym białkiem. Z pieprzu zrobić oczka .Całość posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piec w 180 st. 25 min.
  • 3. Bułeczki możemy nadziewać np. pieczarkami.l lub dżemem. Wówczas wykrawamy na jedną świnkę dwa kółeczka . Dolny krążek napełniamy farszem . Smarujemy białkiem i przykrywamy drugim krążkiem -świnką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować