Bułeczki świnki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z mlekiem i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę składników ciasta .Dobrze wyrobić i odstawić na około 25 min do wyrośnięcia.
2.Ciasto wyłożyć na stolnicę. Rozwałkować na 3-4 mm. Wykrawać szklanką kółka. Mniejszą foremką wyciąć ryjki . W nich zrobić dwie małe dziureczki ( można zamiast dziurek włożyć ziarenka pieprzu.) Z kawałków ciasta wyciąć małe trójkąty jako uszy. Poszczególne elementy sklejać rozbełtanym białkiem. Z pieprzu zrobić oczka .Całość posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piec w 180 st. 25 min.
3.Bułeczki możemy nadziewać np. pieczarkami.l lub dżemem. Wówczas wykrawamy na jedną świnkę dwa kółeczka . Dolny krążek napełniamy farszem . Smarujemy białkiem i przykrywamy drugim krążkiem -świnką.
Komentarze