Bułeczki świnki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie;
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, dusimy na łyżce masła , cebulę siekamy w drobną kostkę, dodajemy do pieczarek, chwilę dusimy i doprawiamy do smaku. Na samym końcu łączymy z obranym i pokrojonym drobno mięsem.
Odstawiamy.
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie dzielimy na 7 części z tym że jedna część ma być mniejsza od pozostałych. Z sześciu formujemy placki, napełniamy farszem i zlepiamy , tworząc bułeczki. Układamy w formie wyłożonej papierem. Smarujemy je rozmąconym jajkiem. Ostatnią część ciasta wałkujemy i kieliszkiem wycinamy kółka na ryjki. Rurką do napoju robimy małe dziurki. Kolejne kółeczka przecinamy na 4 części to będą uszy.
Przyklejamy do bułeczki ryjek i uszy a następnie smarujemy jajkiem. Ziarenka wbijamy tworząc oczy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 20 - 25 min.
Z podanej ilości ciasta wychodzi 6 bułeczek.
Komentarze