Bułeczki świnki

0 (0 ocen)

Każda dzieicęca buzia po zobaczeniu ich nie pozostanie obojętna.

Składniki:

  • Składniki na ciasto;
    2 szkl mąki pszennej
    2 łyżki zimnego masła
    ok 100 ml mleka
    1 łyżeczka suchych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru


    Składniki na farsz;
    mięso z 1 gotowanego udka kurzego
    20 dag pieczarek
    1 duża cebula
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżka masła


    1 jajko do posmarowania bułeczek
    kulki pieprzu na oczy świnek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki świnki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;
    Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, dusimy na łyżce masła , cebulę siekamy w drobną kostkę, dodajemy do pieczarek, chwilę dusimy i doprawiamy do smaku. Na samym końcu łączymy z obranym i pokrojonym drobno mięsem.
    Odstawiamy.

    Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie dzielimy na 7 części z tym że jedna część ma być mniejsza od pozostałych. Z sześciu formujemy placki, napełniamy farszem i zlepiamy , tworząc bułeczki. Układamy w formie wyłożonej papierem. Smarujemy je rozmąconym jajkiem. Ostatnią część ciasta wałkujemy i kieliszkiem wycinamy kółka na ryjki. Rurką do napoju robimy małe dziurki. Kolejne kółeczka przecinamy na 4 części to będą uszy.
    Przyklejamy do bułeczki ryjek i uszy a  następnie smarujemy jajkiem. Ziarenka wbijamy tworząc oczy.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 20 - 25 min.
    Z podanej ilości ciasta wychodzi 6 bułeczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować