Bułeczki drożdżowo -serowe z żurawiną i marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żurawinę zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy aż zmiękną. Mąkę wsypujemy do miski. Olej mieszamy z serkiem i żółtkami. Kiedy nabierze gładkiej konsystencji dokładamy do mąki. W mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże i czekamy chwilę aż urosną po czym szybko przelewamy do mąki. Szybko wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu kładziemy na stolnicy obsypanej mąką i znów chwilę wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy na duży prostokąt - grubości 4 mm. Smarujemy powierzchnię białkiem. Na to ścieramy marcepan i rozrzucamy odciśniętą żurawinę, Ciasno zwijamy a następnie odkrawamy po kawałeczku ( ok 3cm) i układamy na blasze. Pieczemy ok. 20 min w 180C ( piekarnik góra-dół). Z podanej porcji mi wyszło 17 bułeczek.
Komentarze