Bułeczki z marcepanem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować. W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1,5h do podrośnięcia.
Rabarbar kroimy w 1cm kawałki. Przed wyłożeniem na drożdżówki mieszamy go z cukrem. Marcepan ścieramy na tarce lub drobno kroimy.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut – powinny podwoić swoją objętość.
Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. We wgłębienie wkładamy równomiernie porcję marcepanu. Na marcepan wykładamy porcję rabarbaru wymieszanego z cukrem. Drożdżówkę posypujemy porcją kruszonki. Bułeczki pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
KRUSZONKA: Masło roztapiamy i studzimy. Do masła dodajemy pozostałe składniki kruszonki i wyrabiamy między palcami.
Życzę smacznego
Komentarze