Bułeczki z marcepanem i rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Robiłam kiedyś ciasto kruche z marcepanem i rabarbarem. Bardzo mi wtedy smakowało. Przygotowałam więc drożdżówki o tym smaku.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    500g mąki pszennej tortowej,
    20g świeżych drożdży,
    2,5 łyżki cukru,
    300ml mleka,
    100g masła,
    1 jajko,
    Szczypta soli,
    KRUSZONKA:
    ½ szklanki mąki pszennej tortowej,
    5 łyżek cukru,
    60g masła,
    DODATKOWO:
    400g rabarbaru,
    3 łyżki cukru,
    150g marcepanu,
    1 jajko + 1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Ciastka

Bułeczki z marcepanem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować. W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1,5h do podrośnięcia.
    Rabarbar kroimy w 1cm kawałki. Przed wyłożeniem na drożdżówki mieszamy go z cukrem. Marcepan ścieramy na tarce lub drobno kroimy.
    Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut – powinny podwoić swoją objętość.
    Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. We wgłębienie wkładamy równomiernie porcję marcepanu. Na marcepan wykładamy porcję rabarbaru wymieszanego z cukrem. Drożdżówkę posypujemy porcją kruszonki. Bułeczki pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
    KRUSZONKA: Masło roztapiamy i studzimy. Do masła dodajemy pozostałe składniki kruszonki i wyrabiamy między palcami.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Marcepan Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować