Bułeczki z marcepanem i rabarbarem

  • wyświetlono: 186 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Robiłam kiedyś ciasto kruche z marcepanem i rabarbarem. Bardzo mi wtedy smakowało. Przygotowałam więc drożdżówki o tym smaku.

Cukiereczek
  • 12 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

CIASTO:
500g mąki pszennej tortowej,
20g świeżych drożdży,
2,5 łyżki cukru,
300ml mleka,
100g masła,
1 jajko,
Szczypta soli,
KRUSZONKA:
½ szklanki mąki pszennej tortowej,
5 łyżek cukru,
60g masła,
DODATKOWO:
400g rabarbaru,
3 łyżki cukru,
150g marcepanu,
1 jajko + 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki z marcepanem i rabarbarem

  • 1. CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować. W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1,5h do podrośnięcia.
    Rabarbar kroimy w 1cm kawałki. Przed wyłożeniem na drożdżówki mieszamy go z cukrem. Marcepan ścieramy na tarce lub drobno kroimy.
    Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut – powinny podwoić swoją objętość.
    Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. We wgłębienie wkładamy równomiernie porcję marcepanu. Na marcepan wykładamy porcję rabarbaru wymieszanego z cukrem. Drożdżówkę posypujemy porcją kruszonki. Bułeczki pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
    KRUSZONKA: Masło roztapiamy i studzimy. Do masła dodajemy pozostałe składniki kruszonki i wyrabiamy między palcami.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowemarcepanRabarbarbułeczkiwiosnadrożdzówki

Komentarze

Podobne przepisy

3

Dodane przez: Cukiereczek

Bułeczki z malinami i białą czekoladą

Pyszne bułeczki, które na pewno...

Francuskie ciastka z rabarbarem i migdałami

Dodane przez: kasik1p3

Francuskie ciastka z rabarbarem i migdałami

Małe co nie co dla miłośników rabarbaru...

Francuskie z serem i rabarbarem

Dodane przez: mysza75

Francuskie z serem i rabarbarem

Najlepsze są jeszcze ciepłe, chrupiące...

Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką

Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką...

Drożdżówki z rabarbarem, borówką i jagodami

Dodane przez: zzewa

Drożdżówki z rabarbarem, borówką i jagodami

Jak maj to muszą być drożdżówki...

pierniczki

Dodane przez: Kasja1986

Pierniczki z marcepanem i dżemem

Tradycyjne pierniczki przełożone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE