Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym (jagodzianki)

3 (1 ocen)

  • 5 godz.

Bułeczki są rewelacyjne, przepyyyszne, a nadzienie sprawia, że podczas pieczenia bułki wcale nie pękają. Smak i zapach jagód roznosił się po całej kuchni, a nawet i domu...

  • 5 godz.

Składniki:

  • (16 sztuk)
    500g mąki pszennej (polecam typ 550)
    14-15g świeżych drożdży (lub 7g suszonych) (*)
    1 szczypta soli
    250 ml mleka
    1 jajko
    80g roztopionego masła lub 60 ml oleju (u mnie olej słonecznikowy)
    110g cukru
    8g cukru waniliowego
    Dodatkowo:
    nadzienie jagodowe (u mnie termostabilne)
    mleko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    2-3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny (u mnie woda i sok)
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym (jagodzianki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-15jgxqs 1. Przygotować rozczyn.
    Pokruszone drożdże wymieszać z 3-4 łyżkami mleka (ciepłego, ale nie gorącego!), 1 łyżką cukru oraz mąki, a następnie przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut.
  • image-09n5j6s 2. Po tym czasie w misce połączyć mąkę, oba cukry i sól.
    W składnikach sypkich zrobić "dołek", w który należy wlać drożdże i resztę mleka.
    Całość dokładnie wyrobić - stopniowo dolewając masło lub olej.
    Masa powinna posiadać gładką i elastyczną konsystencję (idealnie odchodzącą od dłoni).
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - na około 1,5 h (**).
    (Powinno podwoić swoją objętość.)
  • image-0ebbxnd 3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części (po około 60g każda).
  • image-1mfgqc5 4. Z każdej części uformować okrągłe kuleczki, a następnie płaskie placuszki.
    Na środku każdego z nich położyć po 1 łyżce nadzienia jagodowego i wszystkie dokładnie zlepić - tak jak pierogi.
    Bułeczkom nadać owalny kształt i umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    Tak poukładane ponownie przykryć szmatką i odstawić na 30-40 minut - do kolejnego wyrośnięcia.
  • image-2as9a5k 5. Jagodzianki - przed pieczeniem posmarować mlekiem (aby były rumiane), po czym wstawić do ciepłego piekarnika (ale nie mocno rozgrzanego.)
    Piec 18-20 minut w 180 stopniach.
  • image-1breiwo 6. Po ostudzeniu posmarować lukrem.
    Lukier.
    Cukier puder energicznie rozmieszać z dodatkiem wody lub/i sokiem cytrynowym.

Porady

(*) Używając suchych drożdży - należy je wymieszać z mąką i od razu dodać do reszty składników. (**) Ciasto można odstawić na 12 h o lodówki - np. przygotować je wieczorem, a rano uformować i upiec bułeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować