Bułeczki drożdżowe z jagodowym budyniem

0 (0 ocen)

Nieco zmieniona wersja jagodzianek - jako nadzienie budyń śmietankowy wymieszany z musem z aronii i poziomek.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej + 3 łyżki + do podsypania
    2 szklanki ciepłego mleka
    150 g rozpuszczonego i wystudzonego masła lub margaryny
    14 łyżek cukru
    6 żółtek
    100 g drożdży świeżych
    szczypta soli

    Budyń:
    3 szklanki mleka
    2 żółtka
    4 - 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru (ewentualnie ilość wg uznania)
    2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2 L mleka każde)
    200 g aronii (świeżej, mrożonej lub z kompotu)
    200 g poziomek (świeżych, mrożonych lub z kompotu)

    Do posmarowania:
    jajko
    mleko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułeczki drożdżowe z jagodowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki drożdżowe z jagodowym budyniem 1. Na budyń mleko, mąkę ziemniaczaną, oba opakowania budyniu i cukier dokładnie wymieszać. Następnie mieszając, zagotować. Budyń zdjąć z ognia i do gorącego dodać żółtka - energicznie wymieszać. Wystudzić.
  • Bułeczki drożdżowe z jagodowym budyniem 2. Owoce razem zblendować, dodać do wystudzonego budyniu - dokłanie wymieszać.
  • Bułeczki drożdżowe z jagodowym budyniem 3. Na ciasto wymieszać mleko, drożdże, cukier i 3 łyżki mąki - odstawić do wyrośnięcia.
  • Bułeczki drożdżowe z jagodowym budyniem 4. Następnie dodać pozostałe składniki przeznaczone na ciasto - wyrobić. Odłożyć w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło (powinno podwoić swoją objętość).
  • Bułeczki drożdżowe z jagodowym budyniem 5. Przygotowane ciasto rozwałkować dość cienko na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta przy pomocy szklanki (średnica 6,5 cm) wykroić krążki. Na jeden krążek nałożyć słuszną porcję budyniu (około 1 pełna łyżeczka), przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepić.
  • Bułeczki drożdżowe z jagodowym budyniem 6. Bułeczki ułożyć na blasze (27 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Jajko rozbełtać z niewielką ilością mleka. Mieszanką posmarować wierzch bułeczek.
  • Bułeczki drożdżowe z jagodowym budyniem 7. Piec około 15 min (200 st. C).
  • Bułeczki drożdżowe z jagodowym budyniem 8. .....

Porady

Gotowe bułeczki można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Z podanej ilości składników wychodzą 72 bułeczki (wielkość bułeczek wg opisu wykonania).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Budyń Jagody Owoce Poziomki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować