Bułeczki drożdżowe z jagodowym budyniem

  • wyświetlono: 446 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Nieco zmieniona wersja jagodzianek - jako nadzienie budyń śmietankowy wymieszany z musem z aronii i poziomek.

P10

Składniki

Ciasto:
1 kg mąki pszennej + 3 łyżki + do podsypania
2 szklanki ciepłego mleka
150 g rozpuszczonego i wystudzonego masła lub margaryny
14 łyżek cukru
6 żółtek
100 g drożdży świeżych
szczypta soli

Budyń:
3 szklanki mleka
2 żółtka
4 - 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru (ewentualnie ilość wg uznania)
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2 L mleka każde)
200 g aronii (świeżej, mrożonej lub z kompotu)
200 g poziomek (świeżych, mrożonych lub z kompotu)

Do posmarowania:
jajko
mleko

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki drożdżowe z jagodowym budyniem

  • Bułeczki drożdżowe z jagodowym budyniem1. Na budyń mleko, mąkę ziemniaczaną, oba opakowania budyniu i cukier dokładnie wymieszać. Następnie mieszając, zagotować. Budyń zdjąć z ognia i do gorącego dodać żółtka - energicznie wymieszać. Wystudzić.
  • Bułeczki drożdżowe z jagodowym budyniem2. Owoce razem zblendować, dodać do wystudzonego budyniu - dokłanie wymieszać.
  • Bułeczki drożdżowe z jagodowym budyniem3. Na ciasto wymieszać mleko, drożdże, cukier i 3 łyżki mąki - odstawić do wyrośnięcia.
  • Bułeczki drożdżowe z jagodowym budyniem4. Następnie dodać pozostałe składniki przeznaczone na ciasto - wyrobić. Odłożyć w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło (powinno podwoić swoją objętość).
  • Bułeczki drożdżowe z jagodowym budyniem5. Przygotowane ciasto rozwałkować dość cienko na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta przy pomocy szklanki (średnica 6,5 cm) wykroić krążki. Na jeden krążek nałożyć słuszną porcję budyniu (około 1 pełna łyżeczka), przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepić.
  • Bułeczki drożdżowe z jagodowym budyniem6. Bułeczki ułożyć na blasze (27 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Jajko rozbełtać z niewielką ilością mleka. Mieszanką posmarować wierzch bułeczek.
  • Bułeczki drożdżowe z jagodowym budyniem7. Piec około 15 min (200 st. C).
  • Bułeczki drożdżowe z jagodowym budyniem8. .....

Porady

Gotowe bułeczki można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

Z podanej ilości składników wychodzą 72 bułeczki (wielkość bułeczek wg opisu wykonania).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcilatoDeserna słodkobudyńbułeczki drożdżowedla dziecibułeczkidrożdzówkiaroniapoziomkijagodziankidrugie śniadanieowoce jagodowedo szkołydzień dzieckabudyń jagodowy

Komentarze

Podobne przepisy

Rurki drożdżowe z budyniem

Dodane przez: Jaga85

Rurki drożdżowe z budyniem

Moje dzisiejsze drożdżówki przybrały...

Drożdzowe bułeczki z budyniem

Dodane przez: Alishia02

Drożdzowe bułeczki z budyniem

Przepis mojej babci.

Bułeczki z żurawiną

Dodane przez: W Krainie Smaku

Bułeczki drożdżowe z żurawiną

Bardzo proste bułeczki drożdżowe,...

image-0w8ta3b

Dodane przez: nataliap

Bułeczki z budyniem kokosowym

Mięciutkie, delikatne ciasto, kremowy...

Bułeczki z wśniami

Dodane przez: moniś 07

Drożdżowe bułeczki z wiśniami

Pyszne , mięciutkie drożdżowe bułeczki...

bułeczki drożdżowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Wspaniałe dla małych dzieci bułeczki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE