Ciasto brzoskwiniowy rarytas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywno, dodać żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać olej, całość dokładnie wymieszać, ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25minut.
2.Masa śmietanowa
Śmietaną ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
3.Poncz
Wszystkie składniki ponczu połączyć i dokładnie wymieszać.
4.Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy.
5.Biszkopt przełożyć ponownie do tortownicy i nasączyć ponczem. Posmarować 1/3 masy śmietanowej, ułożyć połówki brzoskwiń a obwód (przy brzegu wzdłuż obręczy) tortownicy obłożyć rurkami waflowymi. Środek wypełnić pozostałą ilością masy śmietanowej. Na wierzchu masy śmietanowej ułożyć pokrojone połówki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.
Komentarze