Piernikowy rarytas

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny biszkopt o zapachu piernika w połączeniu powideł ,czekolady i masy serowo -śmietanowej to prawdziwa poezja rozpływająca się w ustach.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana: 0.5 szklanki
    - woda: 4 łyżki

    - cacao: 2 łyżki
    - przyprawa do pierników: 1 opakowanie
    SER BIAłY TłUSTY:
    - cukier: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - śmietana kremówka 30% - masa: 600 mililitrów
    - ser biały mielony: 500 gramów
    - czekolada gorzka: 100 gramów
    - czekolada mleczna: 100 gramów
    - powidła śliwkowe słoik: 1 opakowanie
    - Żelatyna: 5 łyżeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernikowy rarytas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernikowy rarytas 1. Pieczemy biszkopt, jajka ubijamy mikserem z 4 łyżkami wody i 1 szklanką cukru. Suche składniki mieszamy, czyli mąki, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia dodajemy do ubitych jajek, wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę - pieczemy w 190 st około 30 minut. Po upieczeniu studzimy, przekrawamy wzdłuż. Pierwszą warstwę biszkoptu smarujemy powidłami. W tym czasie roztapiamy czekolady w 100mil śmietany i studzimy. Chłodną czekoladą polewamy biszkopt z powidłami ,trochę czekolady zostawiamy do dekoracji. Ser ucieramy mikserem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ubitą z cukrem waniliowym i cukrem pudrem śmietanę, masy delikatnie mieszamy. Połowę wykładamy na biszkopt z powidłami i czekoladą, przykrywamy drugim biszkoptem, który smarujemy resztą powideł, wykładamy resztę masy serowo - śmietanowej, wyrównujemy i polewamy resztą czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować