Brzoskwiniowe koperty z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.3 jaja i 1 żółtko ubić z cukrami i solą. Dodać drożdże i rozpuszczoną w ciepłym mleku margarynę.
Wymieszać i dodać mąkę. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5h do wyrośnięcia.
W tym czasie ugotować budyń wg Przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia.
Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na ćwiartki.
Przygotować z podanych składników kruszonkę.
Gdy ciasto wyrośnie wałkować je na grubość 1cm. Wykrawać kwadraty 13x13cm.
Na środek każdego z nich ułożyć łyżkę budyniu i ćwiartkę brzoskwini. Zlepiać przeciwległe rogi.
Bułeczki posmarować pozostałym białkiem i posypać kruszonką.
Odstawić na 10 minut. Następnie piec w 180* 25-30 minut.
Z porcji tej wychodzi ok 16 bułeczek
Porady
Można użyć też innych owoców, u mnie rónież śliwy.
Komentarze