Brzoskwiniowe koperty z budyniem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Buleczki idealne na śniadanie do białej kawy lub kakao.Lepsze niż z cukiernii

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe
    • 4 szkl. Mąki
    • 1,5 szkl. Mleka
    • 0,5 szk. Cukru
    • 6 dag. Drożdży Świerzych
    • Szczypta soli
    • 1 cukier waniliowy
    • 4 jaja
    Kruszonka
    • 1 łyżka margaryny
    • 3 łyżki mąki
    • 3 łyżki cukru

    • Budyń waniliowy
    • Puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Brzoskwiniowe koperty z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 jaja i 1 żółtko ubić z cukrami i solą. Dodać drożdże i rozpuszczoną w ciepłym mleku margarynę.
    Wymieszać i dodać mąkę. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5h do wyrośnięcia.
    W tym czasie ugotować budyń wg Przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia.
    Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na ćwiartki.
    Przygotować z podanych składników kruszonkę.
    Gdy ciasto wyrośnie wałkować je na grubość 1cm. Wykrawać kwadraty 13x13cm.
    Na środek każdego z nich ułożyć łyżkę budyniu i ćwiartkę brzoskwini. Zlepiać przeciwległe rogi.
    Bułeczki posmarować pozostałym białkiem i posypać kruszonką.
    Odstawić na 10 minut. Następnie piec w 180* 25-30 minut.

    Z porcji tej wychodzi ok 16 bułeczek

Porady

Można użyć też innych owoców, u mnie rónież śliwy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Budyń Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować