Drożdżowe koperty z budyniem kokosowym

  • wyświetlono: 653 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Kokosowy budyń jest tu szefem, świetnie współgra z puszystym i maślanym ciastem drożdżowym. Na górze każdej drożdżówki jest mała okrągła kakaowa posypka, która nadaje bułeczkom uroku. Kto nie spróbuje, ten gapa ;-). Zachęcam do pieczenia!

akrobatka22

Składniki

Ciasto:
20 g świeżych drożdży
380 g mąki pszennej
190 g ciepłego mleka
100 g cukru
1 jajko
szczypta soli
60 g masła, stopionego i przestudzonego

Budyń kokosowy:
500 ml mleka
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 żółtka
80 g wiórek kokosowych

Kakaowa posypka:
30 g zimnego masła
30 g cukru pudru
50 g mąki pszennej
10 g kakao
kilka kropel aromatu waniliowego

Dodatkowo:
białko do posmarowania drożdżówek
cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe koperty z budyniem kokosowym

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do „ruszenia drożdży".



    Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki ciasta (wraz z resztą cukru, mleka i mąki), pod koniec dodając stopione masło. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i nie klei się do rąk.


    Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).
  • 2. W międzyczasie przygotować budyń kokosowy: 400 ml mleka zagotować z cukrami i wiórkami kokosowymi. W reszcie mleka rozpuścić skrobię, dodać żółtka i krótko zmiksować. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlać mieszankę z żółtkami i energicznie mieszając gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Dobrze jest przykryć wierzch budyniu folią spożywczą, by na powierzchni nie utworzył się kożuch. Wstawić do lodówki.


    Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami na blacie, po czym podzielić na 12 równych części. Każdą część rozwałkować na kwadrat o ładnych, zaokrąglonych krawędziach. Na środek nałożyć kilka łyżek budyniu kokosowego. Dwa przeciwległe boki złączyć ze sobą, tworząc coś na kształt koperty. Tak uformowane drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (mocno urosną). Pozostawić na 60 minut do napuszenia.
  • 3. Kakaowa posypka: Składniki szybko zagnieść rękami w kulę.
  • 4. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Wyrośnięte drożdżówki wysmarować roztrzepanym białkiem. Na złączeniach położyć kawałek posypki, np. w formie okrągłego ciasteczka.






    Piec w 190 st.C przez ok. 20 minut do zezłocenia. Upieczone drożdżówki wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekokosposypkapieczeniedrożdzówkiprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówki

Dodane przez: Mniam1

Drożdżówki z budyniem i borówką

Drożdżówki wypełnione po brzegi...

drożdżówki

Dodane przez: marysiaz

Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki smakują podobnie jak...

Drożdżowe bułeczki z budyniem i czarną porzeczką

Dodane przez: Elisa

Drożdżowe bułeczki z budyniem i czarną porzeczką

Pyszne bułeczki sprawdzą się na...

bułka drożdżowa z kruszonką-najłatwiejsza

Dodane przez: benka

Bułka drożdżowa z kruszonką-najłatwiejsza

Przepis znalazłam w starym zeszycie.Zawsze...

Drożdżówki z budyniem lub marmoladą

Dodane przez: Toniebajka

Drożdżówki z budyniem lub marmoladą

Robię dwie wersje. Ja wolę z kwaskową...

image-0meim9r

Dodane przez: Kaska

Jogurtowe drożdzówki z budyniem

Szybkie i pyszne drożdżówki

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE