Botwinka z ziemniaczkami na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka myjemy i dzielimy na cienkie paski. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy. Gdy się wyszumują zdejmujemy pianę i gotujemy 10 minut.
2.Po tym czasie wrzucamy obrane i umyte ząbki czosnku, włoszczyznę, pół pęczka koperku, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Gotujemy 40 minut.
3.Z zupy wyławiamy zieleninę, por, seler i pietruszkę (zostawiamy tylko mięso, marchew i czosnek). Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i buraczki z botwinki, oraz posiekane drobno liście botwiny. Wsypujemy przyprawę uniwersalną i cukier, wlewamy sok z cytryny. Gotujemy 20 minut.
4.Po tym czasie zupę doprawiamy według uznania świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy drobno posiekany pozostały koperek. Podajemy z kleksem śmietany. Smacznego!
Komentarze