Botwinka na żeberkach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

O tej porze roku bywa częstym gościem na moim stole, botwinka. Podawana w różnych wersjach, z różnymi dodatkami. To chyba jedna z najpopularniejszych zup sezonowych. Nie wymaga ona mistrzowskich umiejętności kulinarnych, wyjdzie w każdych warunkach. Według mnie, najpyszniejszą wersją jest ta, na żeberkach z okraszonymi ziemniakami. Po prostu poezja smaku.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg surowych żeberek wieprzowych
    300 g wędzonych żeberek wieprzowych
    4 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 cebule
    1 młody seler z natką
    4 młode pietruszki z natką
    4 młode marchewki
    2 młode pory
    2 pęczki botwinki z buraczkami
    sok z cytryny
    sól, pieprz

    Dodatkowo:

    500 g młodych ziemniaków
    250 g boczku
    2 pętka kiełbasy śląskiej
    1 cebula
    4 jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka

Botwinka na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Botwinka na żeberkach 1. Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą (około 2-3 cm ponad powierzchnię mięsa). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, opalone cebule i płaską łyżeczkę soli. Zagotowujemy, płomień zmniejszamy i gotujemy przez około 40 min. Mięso, cebulę i przyprawy wyjmujemy, usuwamy szumowiny.

    Włoszczyznę oczyszczamy, marchewki, pietruszkę i seler obieramy. Dodajemy do wywaru mięsnego, gotujemy do miękkości.

    Warzywa usuwamy, marchewki kroimy w talarki.

    Do zupy wrzucamy obrane i pokrojone w ćwiartki buraczki, gotujemy do miękkości. Pod koniec wrzucamy grubo siekane liście botwinki. Gotujemy do jej miękkości.

    Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wrzucamy pokrojone marchewki oraz kawałki mięsa oddzielonego od kości.

    Podajemy z okraszonymi, boczkiem, cebulą i kiełbasą, ziemniakami oraz z jajkiem.



    Ziemniaki obieramy, obgotowujemy odcedzamy.

    Na suchej patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę i posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę i ziemniaki. Wszystko zrumieniamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować