Bostońskie babeczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Babeczki na białkach z budyniem na żółtkach w środku. Ciasto trochę ciężkie ale w zestawieniu z kremem smakuje doskonale :) Całość obficie polana ganache.

  • 60 min

Składniki:

  • porcja na 8 muffinek:
    150 g mąki pszennej
    50 g cukru
    2 białka
    50 ml mleka
    100 ml oleju
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    200 ml mleka
    2 żółtka
    2 płaskie łyżki cukru
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    1 łyżka masła

    ganache:
    50 ml kremówki
    80 g czekolady

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bostońskie babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. muffinki:
    Do miski wybić białka, dodać cukier, mleko, olej, proszek do pieczenia i mąkę, zmiksować. Wyłożyć do 8 papilotek wstawionych do metalowej formy na muffinki, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 22-24 minut. Ostudzić, ściąć wierzch (nie będzie potrzebny). Wydrążyć niezbyt duże dołki.
  • 2. krem:
    Do mleka wbić żółtka, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, zmiksować. Przelać do rondelka, dodać pokrojone na małe kawałki masło, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia, ok. 20-30 sekund. Przelać do miski, przykryć folią spożywczą tak by dotykała powierzchni budyniu. Ostudzić. Nałożyć do wydrążonych babeczek.
  • 3. ganache:
    Śmietankę wlać do małego metalowego garnuszka, bardzo mocno podgrzać. Wrzucić połamaną na małe kawałki czekoladę, odczekać ok 1-2 minut. Wymieszać do uzsykania jednolitej, gładkiej polewy.
    Babeczki przełożyć na kratkę, obficie polać polewą. Można posypać cukrową posypką, zostawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować