BONET

4.48 (192 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Bonet to klasyczne piemonckie ciasto o kilkusetletniej tradycji. Jest niezwykle delikatne, kremowe i jedwabiste.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:


  • - amaretti: 100 gramów
    - rum: 0.5 szklanki
    - mleko: 700 mililitrów
    - cukier: 150 gramów
    - żółtka jaj: 10 sztuk
    - kakao: 50 gramów
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Bonet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bonet 1. 1. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.

    2. Żółtka oddzielcie od białek. Żółtka utrzyjcie ze 100 g cukru na krem.

    3. W malakserze zmielcie amaretti, aż uzyskajcie drobno zmielony proszek, o konsystencji przypominającej mąkę. Dodajcie kakao i jeszcze przez chwilę mielcie, dokładnie łącząc składniki.

    4. Z 50 gramów cukru i niewielkiej ilości wody przygotujcie karmel (pozwólcie, by cukier naturalnie rozpuścił się na patelni, bez mieszania).

    5. W tym czasie dodajcie do kremu rum, zmiksowane amaretti z kakao oraz mleko. Dokładnie wymieszajcie i nie przejmujcie się, że konsystencja ciasta będzie całkiem płynna.

    6. Przelejcie karmel do podłużnej formy do pieczenia (np. keksowej) i rozprowadźcie go tak, by przykrył całe dno. Karmel niemal natychmiast zastygnie – wtedy wlejcie do formy miksturę. Użyłem tu formy silikonowej, która jednak w tym przypadku okazała się mieć jeden zasadniczy minus – ścianki, pod wpływem takiej ilości płynnej masy, nieco odkształciły się po bokach. Można łatwo sobie z tym poradzić, „podpierając” je dodatkowymi, małymi żaroodpornymi naczynkami. Takie rozwiązanie zadziałało jak należy.

    7. Wstawcie formę do większego naczynia, wypełnionego wrzątkiem do wysokości 2/3 formy z ciastem.

    8. W tak przygotowanej kąpieli wodnej wstawcie bonet do piekarnika i pieczcie przez 45-50 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy zacznie odchodzić od ścianek formy.

    9. Wyciągnijcie bonet z piekarnika, a następnie z naczynia z wodą i zostawcie do całkowitego ostygnięcia. Jeśli chcecie podawać deser od razu (po wystudzeniu), odwróćcie formę nad odpowiednim talerzem (półmiskiem), a deser idealnie wysunie się z formy. Udekorujcie wierzch dodatkowymi amaretti i podawajcie. Niezjedzony w całości deser przez kilka dni można przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować