Bliny majonezowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smaczne, bardzo mięciutkie i delikatne placki - coś na miarę blin.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    2 jajka
    400 ml majonezu (80% tłuszczu)
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    dowolne dodatki (np. dżem dyniowy)

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki Bliny Naleśniki Majonez

Bliny majonezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bliny majonezowe 1. Jajka rozmieszać z olejem na emulsję, dodać proszek do pieczenia - wymieszać. Następnie dodać majonez, mleko i wodę. Wymieszać. Na końcu wsypać mąkę - mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odłożyć na około 30 min (będzie bardziej gęste niż tradycyjne na naleśniki).
  • Bliny majonezowe 2. Na patelni rozgrzać bardzo małą ilość oleju, nakładać ciasto i smażyć rumiane placki.
  • Bliny majonezowe 3. Podawać z dowolnymi słodkimi dodatkami.

Porady

Z podanych składników wychodzi 7 dużych blin. Bliny majonezowe mają delikatniejszą strukturę niż typowe naleśniki - nie nadają się do rolowania. Chcąc efektownie podać deser, należy usmażyć małe placuszki. Używając patelni teflonowej, należy zrezygnować z oleju do smażenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować