Bliny ziemniaczane

4.5 (166 ocen)

  • 30 min

Bliny to przysmak kuchni rosyjskiej, przygotowywany z drożdżowego ciasta, najczęściej z mąki pszennej lub żytniej oraz gryczanej. Prezentowany przepis to mała modyfikacja tradycji, łącząca bliny rosyjskie z polskimi plackami ziemniaczanymi. Bliny ziemniaczane są puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne

  • 30 min

Składniki:

  • - 4 - 5 ziemniaków
    - 2 szalotki
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 jajko
    - 4 czubate łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 płaska łyżeczka soli
    - 3 g suchych drożdży
    - olej rzepakowy (do smażenia)
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bliny

Bliny ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Do rozdrabniacza wbijamy jajko i dodajemy pokrojone ziemniaki, szalotki oraz 2 ząbki czosnku. Wszystko miksujemy na jednolitą, puszystą i dobrze napowietrzoną masę.
  • 2 2. Do miski dodajemy obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), suche drożdże i płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki.
  • 3 3. Do suchych składników dodajemy zmiksowaną masę, mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 - 35 minut, tak aby ciasto mogło odpowiednio "popracować".
  • 4 4. Po tym czasie, bliny smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor z każdej strony.

    Usmażone bliny odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Bliny ziemniaczane podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować