Biszkopt z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Następnie, dalej miksując, dodajemy po jednym żółtku. Na końcu dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i szybko mieszamy.
Ciasto wylewamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy w temp. ok. 190 stopni przez ok. pół godziny. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia.
2.Przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostudzenia.
3.Wystudzony biszkopt przekrajamy na pół. Jeden placem smarujemy dowolnym musem owocowym lub dżemem. Przykrywamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy bardzo cieniutko musem lub dżemem. Wykładamy owoce.
4.Gdy galaretka zacznie już tężeć, zalewamy nią ciasto. Wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała do końca.
Porady
Aby uniknąć zakalca należy pamiętać, żeby jajka były w temperaturze pokojowej.
Komentarze