Uwielbiam paprykę pod każdą postacią. W wersji faszerowanej jest wprost genialna.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 czerwone papryki (w miarę zgrabne i równe, żeby mogły stabilnie stać na talerzu)
400 g mięsa mielonego (nie ma znaczenia, czy to mięso wieprzowe, drobiowe czy wołowe)
1 duży pomidor
1 cebulka
pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub drobnej kaszy jęczmiennej (ugotowana wg przepisu na opakowaniu)
3 - 4 ząbki czosnku
pół szklanki tarkowanego sera
sól
pieprz
zioła prowansalskie
natka pietruszki
Faszerowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę a pomidora obieramy ze skórki i kroimy również w kosteczkę.
2.Na patelni podsmażamy cebulkę. Gdy ta się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy chwilkę. Dodajemy mięso. Gdy będzie już usmażone dodajemy pomidora oraz przyprawy do smaku. Jeszcze chwilkę trzymamy na patelni. Następnie mięso przekładamy do miski i mieszamy z ugotowaną kaszą. W razie potrzeby dodajemy jeszcze pieprz sól i inne przyprawy.
3.W paprykach ścinamy wierzchy tak, aby powstały zgrabne czapeczki. Wyjmujemy gniazda nasienne i myjemy. Napełniamy je przygotowanym wcześniej mięsem. Na wierzch posypujemy tarkowanym żółtym serem. Przykrywamy "czapeczki" .
4.Papryki ustawiamy na lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. ok. 180 stopni przez 20-25 minut.
Porady
Paprykę można przygotować również w wersji bez mięsa. Wówczas mięso zastępujemy kaszą.
Komentarze