Faszerowana papryka

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam paprykę pod każdą postacią. W wersji faszerowanej jest wprost genialna.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 czerwone papryki (w miarę zgrabne i równe, żeby mogły stabilnie stać na talerzu)
    400 g mięsa mielonego (nie ma znaczenia, czy to mięso wieprzowe, drobiowe czy wołowe)
    1 duży pomidor
    1 cebulka
    pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub drobnej kaszy jęczmiennej (ugotowana wg przepisu na opakowaniu)
    3 - 4 ząbki czosnku
    pół szklanki tarkowanego sera
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Faszerowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę a pomidora obieramy ze skórki i kroimy również w kosteczkę.
  • 2. Na patelni podsmażamy cebulkę. Gdy ta się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy chwilkę. Dodajemy mięso. Gdy będzie już usmażone dodajemy pomidora oraz przyprawy do smaku. Jeszcze chwilkę trzymamy na patelni. Następnie mięso przekładamy do miski i mieszamy z ugotowaną kaszą. W razie potrzeby dodajemy jeszcze pieprz sól i inne przyprawy.
  • 3. W paprykach ścinamy wierzchy tak, aby powstały zgrabne czapeczki. Wyjmujemy gniazda nasienne i myjemy. Napełniamy je przygotowanym wcześniej mięsem. Na wierzch posypujemy tarkowanym żółtym serem. Przykrywamy "czapeczki" .
  • 4. Papryki ustawiamy na lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. ok. 180 stopni przez 20-25 minut.

Porady

Paprykę można przygotować również w wersji bez mięsa. Wówczas mięso zastępujemy kaszą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować