Biszkopt z masą makową

4.5 (146 ocen)

Makowiec trochę inaczej :)

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju

    masa makowa:
    1,5 szklanki maku
    3 jajka
    250 g masła
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    100 g daktyli bez pestek
    100 g orzechów włoskich
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

    polewa:
    60 g masła
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    5 łyżek śmietanki 30%
    1 płaska łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery Biszkopty

Biszkopt z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, nadal ubijając dodajemy cukier, następnie żółtka i olej. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (grzanie góra - dół) i pieczemy 40 minut. Upieczony biszkopt studzimy i przekrajamy na 2 blaty.
  • 2. Przygotowujemy masę makową: mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20-30 minut, następnie zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Odcedzamy i mielimy 2 razy w maszynce do mięsa. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier, jajka i drobno pokrojone bakalie. Mieszamy. Roztapiamy masło, dodajemy mak i chwilę wszystko razem podgrzewamy cały czas mieszając. Gęstniejącą gorącą masę wykładamy na krążek ciasta, przykrywamy drugim krążkiem.
  • 3. Przygotowujemy polewę: masło roztapiamy, dodajemy przesiany cukier puder, kakao, żelatynę i śmietankę, mieszamy do połączenia się składników. Polewę wykładamy na wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować