Bigos z białej kapusty

4.5 (182 ocen)

Mój tata i mąż uwielbiają kwaśny bigos, ja nie do końca postanowiłam zrobić taką wersję by mi odpowiadała. Bigos najlepszy jest na 3-ci dzień.

Składniki:

  • składniki podstawowe:
    1 średnia główka kapusty białej
    pomidory w puszce
    ok 1kg pieczeni

    składnik podstawowy dodatkowy:
    10-15 większych pieczarek

    składniki robocze:
    sól, pieprz, wegeta, maggi,
    3 listki laurowe, 10 ziarenek ziela angielskiego
    1,5 słoika małego koncentratu pomidorowego

    składniki do dekoracji:
    pieczarki
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Przystawki Bigos

Bigos z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso usmażyć do miękkości 1. Pieczeń oczyścić usmażyć z obu stron na tłuszczu na złoty kolor, do miękkości, podlewając od czasu do czasu wodą.
  • Ugotować kapustę białą 2. Kapustę białą poszatkować, ugotować do miękkości. Gdy będzie miękka odcedzić zostawiając na dnie troszkę wody.
  • Do kapusty dodać mięso 3. Mięso pokroić w kostkę dodać do kapusty.
  • składniki wymieszać 4. Pieczarki pokroić w mniejsze kawałki, poddusić z małą ilością wody, dodać do kapusty. Dodać również liście laurowe i ziela angielskie.
  • dodać pomidory z puszki i przyprawy 5. Pomidory z puszki podsmażyć na patelni, gdy będą gorące dodać do kapusty z mięsem i pieczarkami. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać.

Porady

Jeśli wolisz kwaśny bigos, należy ugotować kiszoną kapustę do miękkości i dodać do bigosu. Jeśli bigos jest zbyt suchy dolej wody w której gotowała się kapusta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować