Bieszczadzkie proziaki

4.5 (173 ocen)

  • 10 min

Cudownie smakują z masłem czosnkowym , masłem solonym z gzikiem lub konfiturą .

  • 10 min

Składniki:

  • 2 jajka
    2 łyżeczki sody
    1llitr maślanki
    sól do smaku
    mąki ile ciasto zabierze
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bieszczadzkie proziaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dość sporej misce mieszamy jajka z maślanka , sodą i odrobina soli. Gdy jest dobrze rozmieszane zostawiamy na kilka chwil żeby soda zaczęła pracować. Dosypujemy mąki , pomalutku , mieszamy ręką . Dosypujemy tyle mąki aby powstało nam miękkie ciasto ale takie ,żeby z łatwością można było je przenieś na stolnicę. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na ok 0,7 cm. Wycinamy zgrabne kółeczka , ja to robiłam obręczą. Zostawiamy na kilka chwil. Rozgrzewamy teflonowa patelnię układamy kółeczka i smażymy bez tłuszczu na małym ogniu.
  • 2. Proziaki zaczną rosnąć. Przekładamy na druga stronę kiedy się lekko zarumienią. Jeszcze raz na pierwsza stronę , kiedy zapukamy w proziaka ma być ładny odgłos - gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować