Proziaki

  • wyświetlono: 1210 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

idealne gdy nie mamy w domu świeżego chleba.

egelina

Składniki

1 kg mąki,
1,5 łyżeczki sody
1/2 litra kwaśnego mleka (lub kefiru)
1 łyżeczka soli
1 jajko.
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Proziaki

  • 1. Do naczynia wlać kwaśne mleko i dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić, powinno być luźniejsze niż na pierogi. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 1,5-2 cm i wykrawać szklanką placki. Piec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do zrumienienia.

Porady

Placki można zamiast wykrawać szklanką odrywać kawałki ciasta i formować kształt.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Proziaki z serem

Dodane przez: Zjem Cię

Proziaki z serem - czyli bułki z patelni

Smaczna propozycja na śniadanie...

Proziaki

Dodane przez: Tyna

Proziaki - łatwe górskie bułeczki sodowe

Przepis przekazała mi mama , która...

PROZIAKI FAJERCUCHY BIESZCZADZKI CHLEBEK DLA BIEDNYCH

Dodane przez: dietetyklublin

Proziaki (Fajercuchy) czyli tzw bieszczadzki...

Wczoraj wróciłam z Bieszczad, zakochałam...

chlebek (mąka pół na pół przenna i żytnia)

Dodane przez: Veronika

Pyszny chleb domowy

Przepis na chleb domowy wypróbowany...

Chleb pszenny bez zakwasu i drożdży

Dodane przez: Klaudia0318

Chleb pszenny bez zakwasu i drożdży

Pyszny domowy chlebek z bardzo...

bułka drożdżowa z kruszonką-najłatwiejsza

Dodane przez: benka

Bułka drożdżowa z kruszonką-najłatwiejsza

Przepis znalazłam w starym zeszycie.Zawsze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE