Biały torcik ze śliwką

0 (0 ocen)

  • Średni

Smaczny tort z masą serowo-śmietanową

  • Średni

Składniki:

  • - cukier (biszkopt): 1 szklanka
    - mielone orzechy (biszkopt): 200 gramów
    - jajka (biszkopt): 5 sztuk
    - masło (biszkopt): 100 gramów
    - proszek do pieczenia (biszkopt): 1 łyżeczka
    - czekolada gorzka (biszkopt): 1 sztuka
    - śmietana 30% (masa serowa): 1 szklanka
    - serek homogenizowany (masa serowa): 300 gramów
    - cukier puder (masa serowa): 2 łyżki
    - brandy (masa serowa): 2 łyżki
    - cukier waniliowy (masa serowa): 1 opakowanie
    - Żelatyna (masa serowa): 6 łyżeczek
    - śliwki świeże (do masy serowej i dekoracji): 6 sztuk
    - sok śliwkowy (do gotowania śliwek i dekoracji): 50 mililitrów
    - śmietana 30% (masa śmietanowa): 0.5 litra
    - cukier waniliowy (masa śmietanowa): 1 opakowanie
    - śmietan-fiks (masa śmietanowa): 1 opakowanie
    - orzechy włoskie (do dekoracji): 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biały torcik ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Miękkie masło utrzeć z cukrem najlepiej drobnym i żółtkami do białości na puch .Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do masy żółtkowej razem z orzechami,proszkiem do pieczenia .Ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę i stopniowo dodawać do ciasta delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 40 minut.Śliwki umyć i pokroić na ćwiartki.Przełożyć do rondelka ,dodać sok i gotować przez ok.2 minutki na bardzo małym ogniu.Rondelek ze śliwkami włożyć do zimnej wody i schłodzić. Serki homogenizowane utrzeć z cukrami i brandy. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody ,ostudzić i dodać do masy serowej cały czas miksując. Masa zrobi się bardzo zwarta i twarda, ale tak ma być . Śmietanę ubić na sztywno.Masę serową rozbić mikserem na największych obrotach ,potem stopniowo dodawać ubitą śmietanę.Miksować aż masy się połączą .Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Na dolny blat przełożyć połowę masy serowej, ułożyć śliwki (zostawić kilka do dekoracji) i wyłożyć resztę masy serowej .Równo rozsmarować i przykryć drugim blatem dobrze dociskając. Pół litra schłodzonej śmietany ubić z cukrem waniliowym , śmietan-fiksem na sztywno(można dodać 1 łyżkę cukru pudru) i udekorować według swego upodobania.Boki obsypać posiekanymi orzechami włoskimi,a górę udekorować odłożonymi śliwkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować