Biały blok czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Blok był zawsze związany z moim dzieciństwem. Nie mogłam się doczekać kiedy mama go przygotuje. Teraz sama mając rodzinę robię go dla moich dzieci.

  • 60 min

Składniki:

  • 500g mleka w proszku
    1/2 szkl. wody
    1/3 szkl. cukru
    120g masła
    2 łyżki suszonej aronii
    garść rodzynek
    garść jagód goji
    50g białej czekolady
    2-3 łyżki kandyzowanej papai
    skórka kandyzowana z pomarańczy
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biały blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aronię zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.
    Masło, wodę i cukier umieszczamy w rondelku.
    Podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą i połączą.
    Następnie gotową masę ściągamy z ognia.
    Mleko w proszku przesiewamy przez sitko.
    Masę przelewamy do mleka i miksujemy do połączenia składników.
    Następnie dodajemy rodzynki, żurawinę, kandyzowane skórki owoców, odsączoną aronię oraz pokruszoną czekoladę.
    Wszystko dokładnie mieszamy.
    Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia bądź folią aluminiową.
    Chłodzimy w lodówce (najlepiej przez całą noc).
    Blok czekoladowy kroimy i zjadamy ze smakiem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować