bezy z kremem kawowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

chrupiący dodatek do popołudniowej kawy

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na bezy:
    5 białek
    pół kg cukru
    odrobina soli
    1 cukier waniliowy
    składniki na krem:
    kostka masła
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka zwykłej kawy
    2 łyżki utartej na drobnych oczkach tartki czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza

Bezy z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1p4m0q3 1. Bezy:
    białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie nadal ubijając dodajemy po troszku cukru, aż piana stanie się szklista. na papierze do pieczenia odrysowujemy szklanką kółka, takiej wielkości jakie chcemy żeby były bezy np. literatka lub większa szklanka. na narysowane kółka nakładamy kopczyki z piany. bezy suszymy w piekarniku w temp. ok 100 stopni przy lekko uchylonych drzwiczkach przez około 2,5-3 godziny.
    krem:
    masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysto, dodajemy obie kawy i czekoladę. tak przygotowanym kremem przekładamy wystudzone bezy, dekorujemy, na wierzchu czekoladą.

Porady

Bezy można zrobić z białek pozostałych po innych ciastach. Jeśli chcemy zebrać większą ilość białek możemy je zamrozić w plastikowym pojemniku i zrobić bezy gdy będziemy mieli wystarczającą ilość białek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować