Bezowe kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier zmiksuj w blenderze, aby otrzymać jak najmniejsze kryształki.
2.Oddziel białka od żółtek.
3.Do białek dodaj szczyptę soli.
4.Białka ubij na sztywno z solą.
5.Do ubitych białek dodaj skrobię ziemniaczaną...
6.... oraz cukier. (Cukier dodawaj stopniowo, cały czas miksując).
7.Na blaszkę z piekarnika połóż papier do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
8.Do rękawa cukierniczego nałóż 2 łyżki masy cukrowej i wyciskaj nieduże kółka na papier. (Proponuję użyć końcówkę-gwiazdkę).
9.Zanim włożysz bezy do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Bezy piecz 10 minut, następnie zmniejsz temp. do 130. Piecz kolejne 5 minut, ponownie zmniejsz do 100 stopni. Piecz jeszcze przez 5 minut (powinny w tym czasie już mieć twardą skorupkę), wyłącz piekarnik, ale bezy pozostaw w nim jeszcze przez około 20 minut. Bezy będą chrupiące z wierzchu, a w środku lekko ciągnące się.
10.W misce zrób bitą śmietanę i dodaj do niej 2 łyżki cukru waniliowego. Na jedną bezę połóż łyżkę ubitej śmietany, przykryj ją drugą bezą, a z wierzchu posyp owocami leśnymi, np. czerwonymi porzeczkami.
11.Ciasto zostało upieczone w piekarniku marki MPM Zobacz testy piekarnika na moim blogu http://aduparosnie.com/testowanie/ Jeśli i Ty chcesz zostać naszym testerem przeczytaj http://www.polska-gotuje.pl/artykul/uzytkownicy-testuja-2
Komentarze