Najlepszy i najbezpieczniejszy to zrobiony własnoręcznie w domu :)
Składniki:
0,50 kg polędwicy wołowej (może być również świeża wołowina bez tłuszczu np. z udźca)
2 żółtka
1 duża cebula bardzo drobno posiekana
2 większe ogórki konserwowe obrane i również drobno posiekane i odsączone z nadmiaru soku
sól, pieprz, maggi w płynie do smaku
2 łyżki oleju
ewentualnie 1 łyżka przecieru pomidorowego na wierzch, jeżeli tatar ma stać na stole przez dłuższy czas, wtedy nie zmienia koloru
Befsztyk tatarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać nożem.
Dodać olej, przyprawy, wymieszać.
Ułożyć na talerzu, zrobić wgłębienie na żółtka, obłożyć pokrojoną cebulką i ogórkami.
Ta wersja jest dla gości, ale dla domowników po prostu wszystko od razu mieszam i wykładam na kanapki z masełkiem. Po prostu pycha dla tych co lubią surowe mięso.
Komentarze