BARSZCZ CZERWONY

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Esencjonalny i pyszny barszcz. :)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 6-8


    Składniki:
    1 kg buraków (u mnie podłużne),
    3 średnie marchewki,
    kawałek selera,
    3 średnie pietruszki,
    kawałek pora,
    4 ząbki czosnku,
    cebula,
    4 liście laurowe,
    4 ziarna ziela ang.,
    majeranek,
    sól,
    3 ziarenka pieprzu,
    2 łyżki soku z cytryny,
    odrobina cukru (opcjonalnie),
    garść suszonych grzybów.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby odstawiam na noc zalane wodą (około 300 ml), gotuję około 20 minut w tej samej wodzie z dodatkiem dwóch liści laurowych i dwóch ząbków czosnku.
    Warzywa obieram, cebulę opalam nad ogniem. Wkładam do garnka (jednego buraka zostawiam), dodaję przyprawy, zalewam około 1,2 l wody. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu około dwóch godzin.
    Pozostawionego buraka ścieram na tarce o dużych oczkach.
    Barszcz nieco ostudzam, dodaję startego buraka (to spowoduje, że barszcz będzie miał głęboki czerwony kolor).
    Warzywa wyjmuję, barszcz przelewam przez sitko do wywaru z grzybów. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Przed podaniem barszcz tylko podgrzewam, ale nie gotuję!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować