Bakaliowe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuszczamy masło, cukier, miód. Mieszamy co jakiś czas. Rodzynki sparzamy. Rodzynki i orzechy drobno siekamy. Przyprawy mieszamy razem w osobnym naczyniu. Dodajemy je do rozpuszczonego tłuszczu. Dokładamy jeszcze bakalie i mieszamy. Do miski wsypujemy pół kg mąki, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w mleku i kakao. Mieszamy. Powoli wlewamy rozpuszczony tłuszcz z bakaliami i przyprawami. Cały czas mieszamy. Dodajemy resztę mąki. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrawamy za pomocą foremek różne kształty. Pieczemy w temperaturze ok 175 stopni C ok. 8 minut. Przed pieczeniem pierniki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Pierniki od razu są mięciutkie i gotowe do konsumpcji.
Komentarze