Przysmak terenów wschodniej Polski.Babkę można odgrzewać jak również mrozić jeśli zostanie za dużo
Składniki:
3 kg ziemniaków z dużą zawartością skrobi
3 jaja
4 łyżki mąki pszennej
0,5 kg wędzonki lub kiełbasy(ja mieszam pół na pół)pokrojone w kostkę
2-3 cebule
sól,pieprz,majeranek do smaku
Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki wraz z 2 cebulami zetrzeć na tarce(chwała temu co stworzył malakser)
2.wymieszać z pozostałymi składnikami ,dość mocno posolic dodać majeranek (ok 2 łyżeczek)
3.Przełożyć do dużej blachy tak aby na grubość babka miała 4 cm.Na wierzch poukładać cebulę pokrojoną w krążki.Blachę wstawić do piekarnika na ok 1,5 h.i piec w 180-200 st.C.Babkę podajemy z wszelkiego rodzaju mięsem,a z odrobiną śmietany lub sosu stanowi wspaniały samodzielny posiłek
Komentarze