Babka ziemniaczana

0 (0 ocen)

Prosta i pożywna potrawa regionalna

Składniki:

  • 2-3 kg ziemniaków / w zależności od wielkości blachy /
    30 -40 dkg boczku wędzonego
    2 jajka
    Sól
    Trochę smalcu lub oleju do wysmarowania blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ,osolić.
    Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni.
    Ciasto ziemniaczane dobrze wymieszać z przesmażonym boczkiem , razem z tłuszczem .Potem dodać jajka, dobrze wymieszać i wylać na blachę.
    Wstawić do piekarnika ,piec w temp.180 st C około 1,5 godziny .
    Dobry jest na ciepło ale również na drugi dzień pokrojony w plasterki i odsmażony .Zamiast boczku można dodać okrasy z gęsi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować