Babka z nutą mango i wanilii

0 (0 ocen)

Pyszna babka na każdą okazję.

Składniki:


  • 5 jajek ( małych, duże 4 )
    3/4 szk cukru
    16 g cukru waniliowego
    250 g miękkiej margaryny do pieczenia
    1 łyżka kakao
    2,5 szk mąki pszennej typ 500
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 szk mleka + 1 łyżka
    1/4 szk syropu z i wanilii
    Lukier :
    cukier puder trzcinowy
    kakao rozpuszczalne
    sok z cytryny
    Dodatkowo :
    dowolna posypka do ciast
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka z nutą mango i wanilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
    Potem dodawać po jednym jajku i nadal ucierać.
    Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
    Wlać mleko z syropem i połączyć ciasto.
    Gotowe ciasto podzielić na dwie nierówne części i do tej mniejszej dodać kakao i dodatkowe mleko i wymieszać.
  • 2. Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować margaryna i wysypać bułką tartą.
    Jasne ciasto przełożyć do formy a na nie ciemne i potem za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić wzorki aby ciasto się lekko przemieszało.
    Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec babkę około godziny do suchego patyczka.
    Upieczoną wystudzić.
    Cukier trzcinowy, kakao i sok dokładnie wymieszać i polać przygotowanym lukrem babkę ( gęstość zależy od tego jak gęsty lukier lubimy ) i na koniec posypać posypką.
    Babkę kroić po zastygnięciu lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować