Babka z mango

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Babka z mango to przepyszne i bardzo wilgotne ciasto ucierane z pulpą z mango, które pokocha każdy! Babka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Zachwyca nie tylko smakiem ale również pięknym, słonecznym kolorem!

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    170 g miękkiego masła
    220 g cukru pudru
    3 duże jajka
    ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
    350 g mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    270 g pulpy z mango (puree)

    Dodatkowo:
    50 g białej czekolady lub kropelek czekoladowych
    50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Babki

Babka z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-170 stopni. Dużą foremkę prostokątną (keksówkę) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką krupczatką lub wykładamy papierem do pieczenia.
    Masło i cukier umieszczamy w dużej misce lub misce i miksujemy/ubijamy aż otrzymamy puszysta masę. Do masy dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy i ucieramy ok. 1 minuty.
    Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy aż uzyskamy jednolite ciasto.
    Na koniec dodajemy pulpę z mango i kandyzowaną skórkę z pomarańczy, dokładnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy łyżką i po wierzchu posypujemy posiekaną czekoladą.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 65-75 minut do tzw. suchego patyczka.
    Pozostawiamy do ostygnięcia.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować