Babka z mango to przepyszne i bardzo wilgotne ciasto ucierane z pulpą z mango, które pokocha każdy! Babka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Zachwyca nie tylko smakiem ale również pięknym, słonecznym kolorem!
1 godz. 25 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto:
170 g miękkiego masła
220 g cukru pudru
3 duże jajka
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
350 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
270 g pulpy z mango (puree)
Dodatkowo:
50 g białej czekolady lub kropelek czekoladowych
50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
1.Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-170 stopni. Dużą foremkę prostokątną (keksówkę) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką krupczatką lub wykładamy papierem do pieczenia.
Masło i cukier umieszczamy w dużej misce lub misce i miksujemy/ubijamy aż otrzymamy puszysta masę. Do masy dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy i ucieramy ok. 1 minuty.
Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy aż uzyskamy jednolite ciasto.
Na koniec dodajemy pulpę z mango i kandyzowaną skórkę z pomarańczy, dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy łyżką i po wierzchu posypujemy posiekaną czekoladą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 65-75 minut do tzw. suchego patyczka.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Komentarze