BABKA KEFIROWO- POMARAŃCZOWA

4.49 (196 ocen)

  • 60 min

Przepis ze starych zapisków mojej Mamy. Mama piekła ją kiedyś na zsiadłym mleku, które można było kroić nożem.Dla bezpieczeństwa lepiej jest tą babkę piec na kefirze. Babka swoją konsystencją po upieczeniu przypomina babkę gotowaną. Polecam jest aromatyczna i wilgotna.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI na formę babkową z kominem o średnicy- góra foremki- 26 cm, całkowita pojemność 2 litry:
    Wszystkie składniki na babkę przeliczyłam na gramy.

    - 230 gram kefiru bez mleka w proszku w składzie ( miałam Bakomy)
    - 5 średnich jajek
    - 250 gram cukru zwykłego
    - 125 gram oleju rzepakowego
    - 125 gram masła ( masło stopić i przestudzić)
    - 1 łyżka likieru pomarańczowego
    - skórka otarta z jednej całej pomarańczy
    - 90 ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego ( 1 soczysta pomarańcza)
    - 40 dkg mąki pszennej krupczatki- nie innej
    - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    LUKIER:

    - 1,5 szklanki cukru pudru
    - 3 łyżki wrzącej wody
    - 1 łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka kefirowo- pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20fcr5r 1. 1) Foremkę dobrze wysmarować tłuszczem i wysypać kaszką manną.
    2) Zetrzeć skórkę z całej pomarańczy i wycisnąć sok. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 180 stopni C.
    3) Zmiksować jajka z cukrem do rozpuszczenia cukru. Dodać stopione masło i olej i miksować. Dodać mąkę, likier, sok , skórkę pomarańczową, oraz kefir i wszystko zmiksować razem na pełnych obrotach.
    4) Ciasto przelać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 55- 60 minut- do suchego patyczka bez termoobiegu. Babka po upieczeniu na spodzie jest jasna, nie przypieczona.
    5) Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w foremce 10- 15 minut. Po tym czasie ciasto odwrócić na paterę i wyjąć foremkę. Jeżeli foremkę posmarowaliśmy niezbyt dokładnie to należy przykryć mokrą , zimną ściereczką i chwilę odczekać. Popukać i ciasto wyjdzie bez problemu.
    6) Po ostudzeniu babkę polać polewą czekoladową lub lukrem.

    Cukier puder utrzeć wlewając wrzątek. Przy pomocy pędzelka nanieść lukier. Do pozostałego dodać kakao i odrobinę wrzątku- rozetrzeć i udekorować. Można zamiast wody wrzącej dodać sok z pomarańczy, ale babka i tak jest aromatyczna, a lukier na wrzątku dobrze się trzyma ciasta.

Porady

Każdą babkę napoczętą dobrze jest przykryć dużym workiem foliowym, tak żeby były luzy lub przechowywać w specjalnym pojemniku z pokrywką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować