Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami

  • wyświetlono: 62 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Domowe ciasto drożdżowe z kremem czekoladowym, uprażonymi orzeszkami i polewą czekoladową to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec w formie babki z czekoladą smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej podczas świątecznych spotkań z najbliższymi.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto drożdżowe;
400g mąki pszennej
75g masła extra
40g świeżych drożdży
110g cukru
2 jajka
150ml ciepłego mleka
skórka otarta z 1 pomarańczy
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
6 łyżek kremu czekoladowego
65g orzeszków ziemnych niesolonych
masło do wysmarowania formy
2 łyżki bułki tartej

Polewa czekoladowa:
100g białej czekolady
100g śmietany 30%
25g miodu
5g żelatyny
40ml wody

Dekoracja:
jajeczka czekoladowe w różnych kolorach i rozmiarach
świeże kwiaty
kawałek zielonego ciasta np. szpinakowego lub posypka zielona imitująca trawę

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami

  • Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć przełożyć do szklanki, dodać łyżkę cukru, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka, mleko wymieszane z rozpuszczonym masłem, skórkę z pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczową i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Całość dokładnie wymieszać za pomocą miksera aż do połączenia składników. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić rękoma na gładkie elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40x30cm, posmarować kremem czekoladowym, posypać podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć do formy babki z kominem (forma babki powinna być dokładnie wysmarowana masłem i obsypana bułką). Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  • Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami3. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut. Gotowe ciasto wystudzić i wyjąć z formy.
  • Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami4. Polewa czekoladowa:
    Żelatynę namoczyć w wodzie, dokładnie wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę wymieszać z miodem, zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną w kostki czekoladę i dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.
  • Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami5. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową, posypać pokruszonym zielonym ciastem, udekorować czekoladowymi jajeczkami i świeżymi kwiatami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastodrożdżoweczekoladaorzechyWielkanocbabkasmaczneszybkiedrożdżowa babka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Wielkanocna babka z ajerkoniakiem i czekoladą.

Dodane przez: BABECZKA 35

Wielkanocna babka z ajerkoniakiem i czekoladą

Na świąteczny stół proponuję Wam...

Babka drożdżowa z rodzynkami

Dodane przez: Ola1984

Babka drożdżowa z rodzynkami

Pyszna, puszysta babka drożdżowa...

Drożdżowa babka z rodzynkami

Dodane przez: Bo-Bożena

Babka drożdżowa z rodzynkami

Puszyste drożdżowe ciasto z rodzynkami...

Przepis na ciasto: drożdżowy kwiatek z czekoladą i orzechami

Dodane przez: Annie_Ka

Drożdżowy kwiatek z czekoladą i orzechami

Przygotowanie tego ciasta wcale...

Strucla drożdżowa z orzechami

Dodane przez: Magster

STRUCLA DROŻDŻOWA Z ORZECHAMI

Nie wyobrażam sobie Świat bez ciasta...

jogurtowo piernikowe ciasto z czekolada

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Jogurtowo piernikowe ciasto z orzechami...

szybkie , lekkie proste i smaczne!