Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami

1 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowe ciasto drożdżowe z kremem czekoladowym, uprażonymi orzeszkami i polewą czekoladową to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec w formie babki z czekoladą smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej podczas świątecznych spotkań z najbliższymi.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe;
    400g mąki pszennej
    75g masła extra
    40g świeżych drożdży
    110g cukru
    2 jajka
    150ml ciepłego mleka
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    6 łyżek kremu czekoladowego
    65g orzeszków ziemnych niesolonych
    masło do wysmarowania formy
    2 łyżki bułki tartej

    Polewa czekoladowa:
    100g białej czekolady
    100g śmietany 30%
    25g miodu
    5g żelatyny
    40ml wody

    Dekoracja:
    jajeczka czekoladowe w różnych kolorach i rozmiarach
    świeże kwiaty
    kawałek zielonego ciasta np. szpinakowego lub posypka zielona imitująca trawę
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć przełożyć do szklanki, dodać łyżkę cukru, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka, mleko wymieszane z rozpuszczonym masłem, skórkę z pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczową i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Całość dokładnie wymieszać za pomocą miksera aż do połączenia składników. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić rękoma na gładkie elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40x30cm, posmarować kremem czekoladowym, posypać podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć do formy babki z kominem (forma babki powinna być dokładnie wysmarowana masłem i obsypana bułką). Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  • Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami 3. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut. Gotowe ciasto wystudzić i wyjąć z formy.
  • Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami 4. Polewa czekoladowa:
    Żelatynę namoczyć w wodzie, dokładnie wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę wymieszać z miodem, zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną w kostki czekoladę i dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.
  • Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami 5. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową, posypać pokruszonym zielonym ciastem, udekorować czekoladowymi jajeczkami i świeżymi kwiatami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Drożdże Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować