Babka drożdżowa z czekoladą i kruszonką

4.51 (167 ocen)

  • 2 godz.

Przepis ze strony www.ilovebake.pl

  • 2 godz.

Składniki:

  • 8 g drożdży suchych lub ok. 20 g świeżych
    1/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mleka, ciepłego
    3 szklanki mąki tortowej
    1 jajko, całe
    1 żółtko
    115 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
    szczypta soli

    SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

    230 g gorzkiej czekolady
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    3 łyżki masła lub margaryny, temp. pokojowa

    SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

    1/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki masła lub margaryny, temp. pokojowa

    DODATKOWO:

    1 białko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.51 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka drożdżowa z czekoladą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże suche lub świeże oraz szczyptę cukru. Zostawiamy na 5 min, aż zacznie zmieniać swoja konsystencję i pojawią się pęcherzyki powietrza.

    Mąkę przesiewamy do dużej miski. Jajko i żółtko mieszamy z cukrem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy sól, zaczyn drożdżowy i mieszamy. Wyrabiamy przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i wyrabiamy. Ciasto będzie wyglądać jakby się nie udało, ale nie przerywaj wyrabiania, aż będzie gładkie i jednolite. Zajmie to około 5-10 min. Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy folią i zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1-1,5 godz.

    Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki, dodajemy cynamon, cukier oraz masło. Dokładnie mieszamy.

    Napuszone ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy placek o wym 40×45 cm i grubość ok. 0,3 mm. Rozkładamy równomiernie posiekaną czekoladę, zostawiając 2-3 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Białkiem smarujemy wolne miejsca i zwijamy jak roladę. Następnie zwijamy na pół i zawijamy jeden koniec przez drugi. Na koniec ciasto przekręcamy jeszcze 2-3 razy. Wkładamy do wyłożonej papierem keksówki o wym. 12×24 cm. Przykrywamy folia i zostawiamy na 20-30 min do napuszenia.

    Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i szybko rozcieramy dłońmi, aż powstaną grudki. Przed pieczeniem smarujemy białkiem i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 50 min. Po tym czasie dopiekamy jeszcze przez 10 min w temp. 150 C. Studzimy w formie przez pół godziny, wyciągamy z formy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia (ok. 3 godz). Nie kroimy ciepłego ciasta, ponieważ nie utrzyma wtedy kształtu. Przepis ze strony www.ilovebake.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować