Babeczki z jagodami i krówkami

5 (197 ocen)

  • 35 min

Te babeczki są po prostu przepyszne, kwaskowate jagody i słodkie krówki świetnie się uzupełniają :) na pewno będą smakowały dzieciom :) Lato na talerzu w postaci babeczki :)

  • 35 min

Składniki:

  • jagody 1 szklanka,
    8 krówek,
    mąka 2 niepełne szklanki,
    cukier 2/3 szklanki,
    mąka ziemniaczana 2 łyżki,
    cukier waniliowy 3 łyżeczki,
    soda 1/2 łyżeczki,
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
    szczypta soli,
    maślanka 1 szklanka,
    masło 100g,
    1 jajko
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Babeczki z jagodami i krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki z jagodami i krówkami 1. Do miski wsypujemy obie mąki, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę, oba cukry i mieszamy. Jagody płuczemy i osączamy na sitku. Krówki kroimy na mniejsze kawałki. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Babeczki z jagodami i krówkami 2. Do drugiej miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je, a następnie dodajemy masło i maślankę, dokładnie mieszamy.
  • Babeczki z jagodami i krówkami 3. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy chwilkę, aż do zawilgotnienia składników, mają pozostać grudki. Następnie dodajemy jagody i krówki i mieszamy.
  • Babeczki z jagodami i krówkami 4. Ciasto przekładamy do 12 papilotek. Masę nakładamy do pełna foremek. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut tzn. do momentu aż babeczki się zarumienią. Życzę smacznego ;)
    Wykorzystałam przepis znaleziony na stronie Mała Cukierenka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować