Babeczki z budyniem

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem studentką III roku ekonomii i piszę pracę licencjacką. Gotowaniem w domu zajmuje się mama, ja natomiast chętnie przygotowuję potrawy i ciasta na spotkania towarzyskie.

Składniki:

  • Ciasto: 1/2 kg mąki
    ● 10 dag cukru pudru
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● jajko
    ● 4-5 łyżek kwaśnej śmietany
    ● po ok. 1/4 kostki margaryny i smalcu
    Masa: 1 l mleka
    ● 1,5 op. budyniu śmietankowego
    ● 1/4 kostki margaryny
    ● żółtko
    ● 3/4 szkl. mąki pszennej
    ● 1/2 szkl. cukru
    Do dekoracji: poziomki, maliny, truskawki lub jagody
    ● tabliczka czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki z budyniem 1. Z podanych składników zagniatamy
    gęste i gładkie ciasto
    i rozwałkowujemy na grubość
    1/2 cm. Wylepiamy foremki
    i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku
    nagrzanym do temperatury
    180 °C. Babeczki wyjmujemy
    z foremek i studzimy.
  • Babeczki z budyniem 2. Połowę mleka zagotowujemy
    z margaryną i cukrem. Do reszty
    dodajemy żółtko, mąkę i budyń.
    Mieszamy na jednolitą masę
    i wlewamy do gotującego się
    mleka. Mieszając, gotujemy
    chwilę, a następnie studzimy.
  • Babeczki z budyniem 3. Babeczki wypełniamy masą
    za pomocą szprycy, polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy
    owocami.

Porady

Krem budyniowy możemy zastąpić innym ulubionym, a zamiast owocami babeczki możemy udekorować różnokolorowymi galaretkami pokrojonymi w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_08-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować