Babeczki szarlotki z kruszonką

4.48 (190 ocen)

  • 35 min

Muffinki są miękkie, puszyste, pachnące szarlotką z chrupiącą kruszonką

  • 35 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    sok i skórka z połowy cytryny
    2 jajka
    szklanka mleka
    ½ szklanki oleju lub roztopionego masła
    pół łyżeczki cynamonu
    szczypta soli
    3 jabłka

    Kruszonka:
    łyżka masła
    2 łyżki mąki
    5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (190 ocen)

Babeczki szarlotki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki suche przesiewamy do miski, w drugiej misce umieszczamy składniki mokre i chwilę miksujemy. Do składników mokrych wsypujemy suche, mieszamy łyżką. Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę, dodajemy do masy, mieszamy.
    Formę do muffinek wykładamy papilotkami, w każdą umieszczamy ciasto. Zimne maso rozcieramy palcami z mąką i cukrem aż powstaną małe grudki. Kruszonkę posypujemy każdą muffinkę.
    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
    SAMCZNEGO.

Porady

Radzę by olej zastąpić masłem, muffinki są o wiele smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować