Kruche babeczki "mini szarlotki"

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jesienny klask czyli szarlotka w formie mini babeczek z jabłkowo-cynamonowym nadzieniem :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    200 g skrobi ziemniaczanej
    200 g mąki kukurydzianej
    240 g roślinnej margaryny lub masła
    100 g ksylitolu


    Nadzienie:
    1 kg kwaśnych jabłek
    2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki kardamonu
    1 łyżka ksylitolu (można dać więcej, zależy jakich jabłek użyjecie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche babeczki "mini szarlotki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy, następnie formujemy z niego kule i wkładamy na chwile do lodówki. Dzielimy je na części. Rozwałkowujemy pierwszą cześć na prostokąt i wycinamy z niego okręgi za pomocą szklanki. Następnie wylepiamy nimi formę na muffinki, a do środka nakładamy nadzienie. Rozwałkowujemy drugą cześć i tniemy na paski, zaplatamy kratkę i wycinamy z niej okręgi o takiej samej średnicy, przykrywamy nimi babeczki. Pieczemy je w 180 st. C ok. 25-30 min. do zarumienienia.

Porady

Zamiast formy na muffnki można użyć form to tartaletek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować