pyszne choć proste w przygotowaniu babeczki wytrawne
Składniki:
Ciasto :
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
600 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
3 łyżki jogurtu greckiego
1,5 szk ciepłej wody
5 łyżek oleju rzepakowego
1 jajko
1 łyżeczka soli
Nadzienie :
300 g mielonki tyrolskiej
1 cebula
100 serka topionego ( powinien być jak najtwardszy )
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili do smaku
Dodatkowo :
odrobina mleka
mak
Babeczki drożdżowe z wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucić drożdże i wymieszać je z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie wlać wodę, dodać jogurt, jajko, sól i mąkę i wyrobić miękkie ciasto. Oprószyć je mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia ( do przykrycia użyć ściereczki ). Gdy ciasto rośnie składniki nadzienia pokroić w kostkę i dodać do smaku przyprawy i wymieszać nadzienie.
2.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie podsypując mąką. Z ciasta wycinać kółka o średnicy 10 cm i układać we wgłębienia blachy do muffinek wysmarowanej olejem tak aby trochę ciasta wystawało po za wgłębienie.. W środek nakładać porcje nadzienia, brzegi posmarować mlekiem i część babeczek posypać makiem.
3.Tak przygotowane babeczki zostawić do podrośnięcia. Gdy podrosną wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 30 minut. Upieczone babeczki wyjąć i lekko przestudzić. Podawać na gorąco ale równie dobrze smakują na zimno. ( Z tych składników wyszło mi 18 babeczek )
Komentarze