Drożdżowe babeczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Babeczki / muffinki z ciasta drożdżowego , nasączone orzeźwiającym ponczem i obsypane dużą ilością moich ulubionych , chrupiących bakalii i kokosem.Mamy tu orzechy laskowe , nerkowce oraz prażony kokos.Do szczęścia potrzeba jeszcze tylko kubka ulubionej , pachnącej kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * mąka pszenna – 125 g

    * drożdże suszone – 1 łyżeczka

    * cukier – 40 g

    * masło – 40 g

    * mleko – 125 ml

    * jajko – 1 szt

    * sól – 1 szczypta

    DODATKOWO:

    woda – 125 ml

    * cukier puder – 50 g

    * skórka cytrynowa – 1 łyżeczka

    * rum – 3 łyżki

    * ulubione bakalie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki Poncz

Drożdżowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mąkę przesiewamy z drożdżami, cukrem i szczyptą soli.

    Masło podgrzewamy z mlekiem, studzimy, a następnie łączymy z jajkiem oraz suchymi składnikami.

    Wszystko dokładnie miksujemy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Foremki natłuszczamy, napełniamy ciastem, i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20-25 minut.

    Wodę gotujemy z cukrem i skórką cytrynową, studzimy, dodajemy rum.

    Babeczki zanurzamy w syropie i posypujemy podprażonymi bakaliami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Drożdże Migdały Orzechy Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować