Kaczka o wadze ok. 2kg
5 ząbków czosnku
Słodka i ostra papryka w proszku
Suszony majeranek – ilość według upodobań
Suszony tymianek – ilość według upodobań
5 łyżek oleju
Sól, pieprz czarny oraz pieprz ziołowy
Aromatyczna pieczona kaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę dokładnie umyć. Natrzeć ją solą i pieprzami zarówno z wierzchu jak i od środka. 3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, do którego należy również wsypać wszystkie zioła oraz obie papryki. Dokładnie wymieszać. Tak powstałą marynatą natrzeć skórę kaczki oraz je wnętrze. Zostawić na całą noc w lodówce. Po tym czasie włożyć ją do naczynia żaroodpornego lub gęsiarki, do środka ptaka włożyć pozostały czosnek i piec w piekarniku przez ok. 2,5 do 3 godzin w 180 stopniach, co jakiś czas ją obracając i polewając powstałym podczas pieczenia sosem. Pod koniec pieczenia odłożyć pokrywkę naczynia aby skórka kaczki ładnie się zrumieniła i spiekła.
Komentarze