Aromatyczna pieczona kaczka

0 (0 ocen)

  • 20 min

Mój kaczy debiut:)

  • 20 min

Składniki:

  • Kaczka o wadze ok. 2kg
    5 ząbków czosnku
    Słodka i ostra papryka w proszku
    Suszony majeranek – ilość według upodobań
    Suszony tymianek – ilość według upodobań
    5 łyżek oleju
    Sól, pieprz czarny oraz pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Aromatyczna pieczona kaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę dokładnie umyć. Natrzeć ją solą i pieprzami zarówno z wierzchu jak i od środka. 3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, do którego należy również wsypać wszystkie zioła oraz obie papryki. Dokładnie wymieszać. Tak powstałą marynatą natrzeć skórę kaczki oraz je wnętrze. Zostawić na całą noc w lodówce. Po tym czasie włożyć ją do naczynia żaroodpornego lub gęsiarki, do środka ptaka włożyć pozostały czosnek i piec w piekarniku przez ok. 2,5 do 3 godzin w 180 stopniach, co jakiś czas ją obracając i polewając powstałym podczas pieczenia sosem. Pod koniec pieczenia odłożyć pokrywkę naczynia aby skórka kaczki ładnie się zrumieniła i spiekła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować