Arbuz z niespodzianką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Od pewnego czasu mieszkam, pracuję i studiuję w Anglii. Przepis na ten superprosty deser „zawiozłam” za granicę, bo tak podany arbuz jest bardzo efektowny. Zawsze robi wrażenie na moich znajomych.

Składniki:

  • ● średni arbuz
    ● duża gruszka
    ● duże jabłko
    ● ananas świeży albo z puszki
    ● garść agrestu
    ● inne dowolne owoce, np. garść porzeczek, 1-2 banany, 3-4 mandarynki
    ● 2 op. galaretki truskawkowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Sałatki

Arbuz z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Arbuz z niespodzianką 1. Arbuza myjemy, wycieramy
    papierowym ręcznikiem i ostrym
    i dużym nożem odcinamy
    „wierzch”. Za pomocą łyżki wydrążamy
    miąższ ze środka, tak by nie uszkodzić skóry od wewnątrz.
    Z miąższu wybieramy
    wszystkie nasiona.
  • 2. Pozostałe owoce myjemy,
    obieramy, wycinamy gniazda
    nasienne. Duże owoce kroimy
    w kostkę, małe zostawiamy
    w całości. Przekładamy do dużej
    miski razem z miąższem
    arbuza. Delikatnie mieszamy
    i odstawiamy na chwilę, aby
    owoce puściły sok. Nadmiar
    soku odlewamy.
  • 3. Robimy galaretkę wg przepisu
    na opakowaniu i odstawiamy,
    by lekko stężała. Zalewamy
    owoce i przekładamy je
    do wydrążonego arbuza. Deser
    wstawiamy na co najmniej
    2 godziny do lodówki.

Porady

● Arbuza możemy też schłodzić szybciej, wkładając go na pół godziny do zamrażarki. ● Galaretka lepiej stężeje, jeśli użyjemy więcej słodkich, a mniej kwaśnych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować