Chleb ARBUZ

5 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Smaczny i kolorowy chlebek, który zachęci nasze maluszki do zjedzenia z dżemikiem, nutella czy miodkiem. Smakuje również smacznie z wędliną i serem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 450g mąki
    2 łyżki roztopionego masła
    duża szczypta soli
    150 ml letniej wody
    1 jajko

    Zaczyn drożdżowy:
    30g drożdży w kostce
    100ml mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka mąki

    dodatkowo:
    żurawina lub małe rodzynki (jako pestki)
    barwnik spożywczy w proszku czerwony i zielony (NA CZUBKU WYKAŁACZKI)
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb arbuz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn drożdżowy 1. Mleko podgrzewamy ,wlewamy do miski, rozkruszamy drożdże i dodajemy mąkę z cukrem. Wszystkie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • ciasto 2. Następnie po wyrośnięciu dodaj je do miski z 300g mąki ,dodaj wodę, masło. Jajko roztrzep i wlej 3/4 jajka,a resztę pozostaw do posmarowania wierzchu chlebka.
  • ciasto 3. Wszystkie składniki zagniatamy i dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej dużej części dodaj rodzynki i czerwony barwnik,który można wcześniej rozpuścić w 1 łyżeczce ciepłej wody (Ciasto będzie lekko kleiste aby barwnik nam się rozpuścił,a później dosypiemy resztę mąki)
    Następnie jedną część dzielimy na 2 części jedną większa drugą troszkę mniejszą. Do większej części dodaj zielony barwnik i wymieszaj, a 3 mała część pozostaje bez zabarwiania.
  • zabarwione ciasto 4. Teraz dosypuję resztę mąki do każdego naszego ciasta aby było bardziej elastyczne i zwarte.
  • złożenie ciasta 5. składanie: Ciasto czerwone rolujemy w długi gruby wałek, następnie jasne ciasto rozwałkuj i nałóż na czerwone ciasto dokładnie zawijając dookoła.Posmaruj je odrobina mleka aby się warstwy skleiły.
  • część zielona 6. Ostatnim etapem jest rozwałkowanie zielonego ciasta, którym owiniemy przygotowany chlebek.
  • składanie chlebka 7. Dokładnie zlepiamy zielone ciasto,aby nie było widać białego ciasta.
  • smarujemy jajkiem 8. Delikatnie przełóż do wysmarowanej tłuszczem i oproszonej mąką formy formy. Ja polecam maty silikonowe do pieczenia w piekarniku. Posmaruj wierzch pozostałym jajkiem.
  • ciasto 9. Pozostaw chleb w formie do wyrośnięcia na około 15-20 minut i
  • pieczenie 10. Tak przygotowany chlebek pieczemy w korytku o długości ok 30cm/12cm przez 50-60 minut w 180 st.
  • gotowy chlebek 11. Gotowy chleb wyjmujemy z formy po upieczeniu.

Porady

Z takiego ciasta możemy przygotować małe bułeczki w kolorach arbuza, lub środek chlebka zrobić żółty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Przepis powstał w tym samym czasie, co przepis użytkownika Skotka: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chleb-arbuz-17. Sprawa jest znana redakcji, proszę się nie dopatrywać plagiatów.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować