Chleb ARBUZ

  • wyświetlono: 1477 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Smaczny i kolorowy chlebek, który zachęci nasze maluszki do zjedzenia z dżemikiem, nutella czy miodkiem. Smakuje również smacznie z wędliną i serem.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 90min

Składniki

450g mąki
2 łyżki roztopionego masła
duża szczypta soli
150 ml letniej wody
1 jajko

Zaczyn drożdżowy:
30g drożdży w kostce
100ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki

dodatkowo:
żurawina lub małe rodzynki (jako pestki)
barwnik spożywczy w proszku czerwony i zielony (NA CZUBKU WYKAŁACZKI)

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb ARBUZ

  • zaczyn drożdżowy1. Mleko podgrzewamy ,wlewamy do miski, rozkruszamy drożdże i dodajemy mąkę z cukrem. Wszystkie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • ciasto2. Następnie po wyrośnięciu dodaj je do miski z 300g mąki ,dodaj wodę, masło. Jajko roztrzep i wlej 3/4 jajka,a resztę pozostaw do posmarowania wierzchu chlebka.
  • ciasto3. Wszystkie składniki zagniatamy i dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej dużej części dodaj rodzynki i czerwony barwnik,który można wcześniej rozpuścić w 1 łyżeczce ciepłej wody (Ciasto będzie lekko kleiste aby barwnik nam się rozpuścił,a później dosypiemy resztę mąki)
    Następnie jedną część dzielimy na 2 części jedną większa drugą troszkę mniejszą. Do większej części dodaj zielony barwnik i wymieszaj, a 3 mała część pozostaje bez zabarwiania.
  • zabarwione ciasto4. Teraz dosypuję resztę mąki do każdego naszego ciasta aby było bardziej elastyczne i zwarte.
  • złożenie ciasta5. składanie: Ciasto czerwone rolujemy w długi gruby wałek, następnie jasne ciasto rozwałkuj i nałóż na czerwone ciasto dokładnie zawijając dookoła.Posmaruj je odrobina mleka aby się warstwy skleiły.
  • część zielona 6. Ostatnim etapem jest rozwałkowanie zielonego ciasta, którym owiniemy przygotowany chlebek.
  • składanie chlebka7. Dokładnie zlepiamy zielone ciasto,aby nie było widać białego ciasta.
  • smarujemy jajkiem8. Delikatnie przełóż do wysmarowanej tłuszczem i oproszonej mąką formy formy. Ja polecam maty silikonowe do pieczenia w piekarniku. Posmaruj wierzch pozostałym jajkiem.
  • ciasto9. Pozostaw chleb w formie do wyrośnięcia na około 15-20 minut i
  • pieczenie10. Tak przygotowany chlebek pieczemy w korytku o długości ok 30cm/12cm przez 50-60 minut w 180 st.
  • gotowy chlebek11. Gotowy chleb wyjmujemy z formy po upieczeniu.
Przepis powstał w tym samym czasie, co przepis użytkownika Skotka: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chleb-arbuz-17. Sprawa jest znana redakcji, proszę się nie dopatrywać plagiatów.

Porady

Z takiego ciasta możemy przygotować małe bułeczki w kolorach arbuza, lub środek chlebka zrobić żółty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwildania_dla_urodylatochlebśniadanieArbuzdla dzieciowocepieczywokolorowe śniadanieniejadekprzepis_miesiąca1000zabawne daniechleb arbuz

Komentarze

Podobne przepisy

Niezawodny chleb.

Dodane przez: Pyszne Kaprysy

NIEZAWODNY CHLEB

Ten chleb to pewniak- zawsze się...

Chleb

Dodane przez: Misiaczek

Chleb

Jest łatwy do zrobienia i dobry.

Dodane przez: akrobatka22

Chleb wiedeński

Chrupiąca skórka, puszysty środek.....

Domowy chlen

Dodane przez: AnetaJ

Domowy chleb

Nic nie może równać się z zapachem...

Chleb dyniowy

Dodane przez: Skotka

Chleb dyniowy

Zawsze piekłam chleb na zakwasie,...

chlebek (mąka pół na pół przenna i żytnia)

Dodane przez: Veronika

Pyszny chleb domowy

Przepis na chleb domowy wypróbowany...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE