Tradycyjne danie popisowe kuchni gruzińskiej. Nie idzie u nas kupić ich sera, lecz można użyć fety bądź bułgarskiego sera sprzedawanego w pojemniczkach z wodą. Świetnie się nadaje. Ostatecznie twaróg
Adjaruli khachapuri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać odrobinę wody. Wsypać drożdże i posolić. Wsypać mąkę i ugnieść ciasto. Dodać olej i jeszcze lekko ugnieść. Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 45 minut.
2.Ser feta lub bułgarski rozkruszyć w naczyniu, podlać trochę wodą i podsypać mąką. Ugnieść aby było nie za suche.
3.Z ciasta uformować łódeczki. Ciasto rozgnieść, zawinąć boki do środka. Skleić brzegi i uformować miejsce na ser.
4.Nałożyć ser do środka a na wierzch położyć ser Mozarella w plasterkach.Piec w temperaturze 230 stopni aż się ładnie zarumieni około 10-12 minut.
5.W czasie pieczenia, rozdzielić żółtko od białka. Żółtko pozostawić w połówce skorupki, żeby było łatwiej wylać je na ciasto.
6.Jak już nam się upiekło, wyjmujemy Khachapuri z pieca i na środku sera przyciskamy skorupką aby zrobiło się wgłębienie, a w nie wlewamy żółtko. Wsadzamy ciasto jeszcze na 1 minutę do pieca.
7.Podajemy gorące. Na ser kładziemy plasterek zimnego masła. Smacznego
Komentarze