Adjaruli Khachapuri

4.5 (158 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Tradycyjne danie popisowe kuchni gruzińskiej. Nie idzie u nas kupić ich sera, lecz można użyć fety bądź bułgarskiego sera sprzedawanego w pojemniczkach z wodą. Świetnie się nadaje. Ostatecznie twaróg

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 150 gramów
    - Ser feta lub bułgarski z wody: 100 gramów
    - ser mozarella: 20 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - drożdże suche: 2 gramy
    - olej: 20 gramów
    - masło: 10 gramów
    - woda: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Adjaruli khachapuri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać odrobinę wody. Wsypać drożdże i posolić. Wsypać mąkę i ugnieść ciasto. Dodać olej i jeszcze lekko ugnieść. Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 45 minut.
  • 2. Ser feta lub bułgarski rozkruszyć w naczyniu, podlać trochę wodą i podsypać mąką. Ugnieść aby było nie za suche.
  • Khachapuri 3. Z ciasta uformować łódeczki. Ciasto rozgnieść, zawinąć boki do środka. Skleić brzegi i uformować miejsce na ser.
  • Khachapuri 4. Nałożyć ser do środka a na wierzch położyć ser Mozarella w plasterkach.Piec w temperaturze 230 stopni aż się ładnie zarumieni około 10-12 minut.
  • 5. W czasie pieczenia, rozdzielić żółtko od białka. Żółtko pozostawić w połówce skorupki, żeby było łatwiej wylać je na ciasto.
  • 6. Jak już nam się upiekło, wyjmujemy Khachapuri z pieca i na środku sera przyciskamy skorupką aby zrobiło się wgłębienie, a w nie wlewamy żółtko. Wsadzamy ciasto jeszcze na 1 minutę do pieca.
  • 7. Podajemy gorące. Na ser kładziemy plasterek zimnego masła. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Khachapuri, czyli placki serowe

To może cię zainteresować