chleb BEZGLUTENOWY z mąką konopną - bez drożdży, bez zakwasu

4.49 (170 ocen)

  • 1 godz. 20 min

bez glutenu, smaczny i zdrowy

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 100g mąki konopej
    100g mąki owsianej bezglutenowej*
    55g mąki teff*
    100g płatków owsianych bezglutenowych*
    100g złocistego siemienia lnianego*
    50g zmielonego siemienia lnianego
    25g płatków teff*
    30g babki jajowatej
    20g nasion chia*
    7g soli himalajskiej różowej*
    500ml ciepłej wody
    90g rozpuszczonego oleju kokosowego* (ok. 3 łyżki)
    *produkty oznaczone gwiazdką, to produkty firmy Pięć Przemian
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb bezglutenowy z mąką konopną - bez drożdży, bez zakwasu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w misce, dodajemy wodę i olej. Dokładnie wszystko mieszamy. Tak przygotowany chleb przekładamy do foremki – dokładnie go ugniatając w niej (chleb ie urośnie – więc jaki mu nadamy kształt i jak go ułożymy tak nam się upiecze) i ostawiamy na 3,5-4 godzin. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika ustawionego na temperaturę 170 stopni (funkcja termoobieg) i pieczemy 50 minut.

    * chleb musi dobrze wystygnąć. Jeśli rozkroimy go gdy będzie ciepły/letni to będzie się nam strasznie kruszył, ponieważ cała wilgotność z ziaren wyparuje nam podczas stygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować