Ciasto bardzo smaczne, polecam...

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    12 łyżek cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem toffi:
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    1/4 litra mleka
    1 puszka masy kajmakowej
    1 kostka margaryny
    Bita śmietana:
    pół litra śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 śmietan-fixy
    Dodatkowo:
    duża paczka herbatników - petitek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka dodając stopniowo żółtka. Gdy piana będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach. Na końcu dodajemy obydwie mąki, proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę (36 cm x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 st.C przez 30-40 minut. Ciasto należy ostudzić, przekroić na 2 części.
  • 2. Krem toffi: Ugotować budyń na mleku. Ostudzony budyń zmiksować najpierw z margaryną, a potem z masą kajmakową.
  • 3. Bita Śmietana: Śmietanę, najlepiej dobrze schłodzoną, ubić, dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
  • 4. Przełożenie: pół biszkoptu-połowa masy toffi-warstwa herbatników-bita śmietana-warstwa herbatników-połowa kremu toffi-pół biszkoptu

    Na samym końcu dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować